Sunday, January 29, 2012

Why I love Sushiro

Hellew... today i would like to share my love for one of the sushi chains in Japan. If you have the opportunity to visit Japan, come and nikmati sushi at a place name Sushiro. Why? Here goes my list.


#1: Sistem layan diri sendiri selepas diberi tempat duduk

Biasanya krew2 Sushiro akan menyambut kita and ask where we would like to seat, counter or table. so kalau x full, we like to sit at the counter so boleh ngadap conveyor belt. Tapi the tables pun semua tepi conveyor belt, so no problem lah.



So sampai seats, boleh ambil sendiri green tea cups, and kicap plates.



#2: Sistem kaut green tea sendiri

Up to you, hijau muda, hijau kaler gunung, hijau lumut? kaut lah, unlimited. :D



#3: Sistem Paip Air Panas di Kaunter

Every 2 seats, or every table sets akan ada paip air panas for green tea. Makanya, tak payah panggil2 krew2 to top up green tea kita.

*makin puteh kekaseh ku lamak diam jepun. (jeles)


#4: Sistem amik pickles sesuka hati.

Ini pun the same as the green tea, amik lah byk2 if suka, unlimited :D





#5: Sistem sushi berlabel

This one i like, boleh practice my japanese reading, plus tersusun lah bila ada label. senang nak tauk apa nama sushi ya, x perlu katalog. Seperti gambar dibawah, label di depan, sushi di belakang. Jadi biasanya lepas bancuh green tea sendiri, ready kicap ready wasabi ready pickles, maka boleh lah menunggu sushi2 yang lalu lalang.



#6: Sistem order touch touch

Kalau rasa macam sushi yang ditunggu tidak tiba, order saja, every table is equipped with one screen order. Bes oh? X perlu tunggu2 krew, and krew pun x perlu tunggu tunggu kita ter'errm...ermm' masa pilih order.

* Model saya tersalah guna jari. solii :P


#7: Sistem auto delivery

Lagi sekali kita tak perlu wait for krew to antar order kita. If you're wondering, 'Eh camne nak tauk order sampai if tengah bz bz makan?' Jejeng, skrin touch touch akan mengeluarkan Muzika Sushimu Dah Datang, prolly ada RFID digunakan because muzika akan berbunyi bila order da dekat on the conveyor belt. Skrin akan listkan apa sushi yang sampai. Kadang2 few orders sampey dolok, others kemudian.

*that is dariagraphy© in kana, hehe

#8: Sistem kaunter & table color-coded

If you're wondering 'If ramai2 order yang sama, camne nak tauk which ones are ours?' jejeng lagi, makanya, telah diselesaikan dengan color coded tables, so atas conveyor belt akan ada bowl yang ada same color with our table. Seperti gambar dibawah, counter kami kaler coklet, so bakul order pun ada sticker coklet. Senang oh? :) And yes, you cannot steal from other people's bakul hehehe



#9: Sushi fresh and gemokkk.

Lihat lah salmon ku ini. gems gilsss



#10: Dessert yang super nyems sekals!

*Left: Pannacota Right: Tiramisu


#11: Sistem tekan button mintak kira plates 

Setelah lama tidak mengganggu krew2 sushiro, we will call them again, apabila nak bayar. button also d meja masing2. memang efficientlah!



So there, 11 things i love about Sushiro. Eh wait, another one. dengan sistem seefficient ini, you may be wondering, berapa lah harga sushinya? Jawapannya, all main hidangan berharga 105Yen only! Price differ for only few other things, such as some of the desserts, and tempura, and udon based hidangan. Pun still murah. 


Still bes nak oh?

<3 xoxo

7 comments:

Woman IN PinK said...

Seronok nya makan sushi sia...so lah high tech :) miss you lots xoxo

Woman IN PinK said...

cool!! best eh..teringat makan sushi ngn kitak and effa. beloya buruk seharian. hehe..

daria said...

Yalah sarah... Mun sushi king camtok bes nya.. Suma self service. Mish u too xoxo

AmirFX said...

105Yen ya berapa ringgit? Ada beza untuk yang halal juak sik? Banyak tyk jak kmk tok.. Pergi pun belum.. haha..

daria said...

105yen ya lam 4rm. tp semua 4rm, mun disitok 105yen kedak seringgit sidak la..ya la murah.. basically mek makan seafood jak, yg ham or rupa dagin ya mk sik makan, tp yala guna berlabel ya tek.. dpt maca geng2 ham :D tp jarang nya ngidang.. melain urg ngoder jak

CHU MAJORFLAVA said...

ktk bok tukar layout baru ka..nice & clean!!

CHU MAJORFLAVA said...

tiramisu ya nyem jak upanya...